Juraj Paulinský, past Prezident 2016/2017

Past President 2015/2016

Čo Ťa priviedlo k Rotary?
Poznal som Rotary z rozprávania od priateľov v USA a v Holandsku. Moja  prvá cesta do zahraničia po roku 1989 bola k priateľom rotariánom v Holandsku, ktorých som spoznal v Maďarsku na dovolenke, veď kde sme mohli cestovať za socializmu. Rotary klub v meste Oostburg si dal za cieľ pozvať niekoho z Československa k nim na návštevu, práve po „nežnej revolúcii“. Bol som tam neskôr štyrikrát. Nikdy som nemyslel, že raz budem rotariánom aj ja.

Čo sa Ti na Rotary najviac páči?
Okrem filozofie a misie pomáhať druhým, komunite, jednotlivcom atď, teda tým, ktorí to potrebujú, tak to, že kdekoľvek vo svete môžem osloviť, navštíviť rotariánov a oni Ťa bez predsudkov privítajú, pomôžu, berú Ťa za priateľa. Veľmi sa mi to páči, pretože v osobnom živote sme partia 6 ľudí, ktorí sme bývalí spolužiaci a kamaráti z gymnázia a dodnes sme priatelia na „život a na smrť.“ Aj keď sme roztrúsení po svete, sme korešpondenčne v styku a pravidelne sa stretávame. Je to priateľstvo také, že naozaj, keď má niekto z nás potrebu pomôcť, poradiť, tak hociktorý z nás sadne na lietalo a letí do Prahy, Milána pomôcť, poradiť a naopak.

Môj syn absolvoval výmenný program v Brazílii a spoznal a aj ja, ľudí, ktorí boli jeho náhradnými rodičmi, doslova. Boli to veľmi bohatí ľudia, zdôrazňujem to nie preto, že trpím snobizmom, ale preto, lebo títo boli veľmi prirodzení a nie namyslení. Bola to pre syna veľká skúsenosť, ako sa majú správať ľudia s pokorou aj keby zo svetského hľadiska nemuseli.

Aké sú Tvoje skúsenosti s Rotary? Čo by si rád ako Prezident dosiahol?
Viac priateľstva a spolupatričnosti medzi členmi nášho klubu a klubmi, pretože to chýba, to je asi naša mentalita. Chcem, aby sme boli viac spolu, myslím rotariáni, pretože takto vieme dosiahnuť viac. Preto som začal viac komunikovať s ďalším klubom RC Classic, mali sme už viac stretnutí s členmi spomínaného klubu. A z toho vzišlo, že pravdepodobne budeme mať dva spoločné projekty, jeden cezhraničný a jeden mestský.

Niečo aj osobné:

Ako najradšej tráviš svoj voľný čas?
S rodinou, mám veľmi dobrú moju druhú polovičku/manželku, ktorá je mojou veľkou oporou, s priateľmi, v záhrade (s Gabikou sme spolu stvorili krásnu záhradu), trocha kultúry, veľmi rád cestujem, mám rád cudzie jazyky. Hral som futbal profesionálne, pochádzam zo športovej rodiny, môj otec venoval futbalu celý život, samozrejme okrem rodiny a výchovy mňa a brata. Bol hráčom a neskôr trénerom Lokomotívy Košice, práve v čase najväčšej slávy. My sme to doma prežívali.

Moje hoby – Filozofia, História
Mayovia, Inkovia, ich civilizácia, vyspelosť a múdrosť. Myslím si, že nie sme vo vesmíre sami a z toho vyplýva moje čítanie, úvahy.

Najzaujímavejšie miesto, ktoré si navštívil
Mexico- oblasť Mayov, USA - Navajo area, Grand Canyon, Las Vegas, Dominikánska republika – Santo Domingo, Malta.