McCartney Register, USA a Sara Arciniegas Rosas, Kolumbia 2017/2018

McCartney a Sara zdieľajú svoje zážitky po roku v Košiciach

Rotariánsky rok 2017-2018, pod vedením Prezidenta Mira Sklenára a YEO Juraja Mička, sme mali plný aktivít, ktoré sme zdieľali spolu s našimi výmennými študentkami, McCartney z Ameriky a Sary z Kolumbie. Sú to úžasné dievčatá, ktoré sa plným priehrštím zúčastňovali každého jedného dobrodružstva a tak zapĺňali svoj výmenný rok skúsenosťami a otvorili svoje srdce všetkým okolo. Záver? Nazývajú Slovensko svojím druhým domovom, kam sa určite ešte vrátia. O tom, aký to bol však rok napísali dievčatá saméJ

McCartney Register: Môj Slovenský život

Na rotariánskom distriktnom zimnom stretnutí, ktoré bolo 12.2.2016, mi bola odovzdaná obálka, v ktorej bolo rozhodnutie o mojom domove na blížiaci sa rok. Bude to Belgicko? Brazília? Česká republika? Nesprávne, nesprávne a nesprávne. Košice, Slovensko! Pomyslela som si, že kde na konci sveta je Slovensko? Pred dvoma rokmi bolo pre mňa Slovensko záhadou. Teraz je pre mňa druhým domovom.

Aj keď bola moja výmena plná UPS AND DOWNS , s ľahkosťou môžem povedať, že to bol doteraz môj najlepší rok v živote. Ťažkosti spojené s prekonávaním kultúrnych rozdielov, učenie sa slovenskej  gramatiky, a všetky tie kilá kapusty, ktoré som zjedla, mi pomohli, aby som sa stala silnejším človekom.

Aj napriek tomu, že slovenčina je náročný jazyk, tešila som sa pri jeho učení a som pyšná, že môžem vysloviť “strč prst skrz krk” bez toho, aby som opľula človeka hneď vedľa mňa. Slovensko je Krajina outdorových entuziastov a zaľúbila som sa do horského životného štýlu (zmýšľania). Som si istá, že trekové a lyžiarske topánky sú jedny z prvých topánok, čo väčšina slovenských detí dostane. Slovenská príroda je nádherná a o ešte dlho sa mi bude snívať o čase strávenom v Tatrách. Taktiež som sa zaľúbila do slovenského jedla, z ktorého som nebola na začiatku nijako nadšená. Na konci roka som sa však nevedela dojesť bryndzových halušiek, pirohov a Kofoly. A nemyslím si, že ešte nájdem taký dobrý zemiakový šalát ako mojej Mamky.

Vážim si slovenskú bohatú históriu a tradičné kroje a tance. Zvykla som si na nové zvyky ako nosenie papúč v škole a doma. S nosením papúč pokračujem aj doma v Amerike. Prežila som Oblievačku, kedy som sa musela prezliecť do suchých šiat päť krát v jeden deň. Bol to najzaujímavejší sviatok, o akom som kedy počula, ale bola som vďačná, že som ho mohla zažiť.

Tým, že som bývala na mieste tak vzdialenom od môjho domova a zároveň som mala možnosť cestovať po celej Európe, sa moje oči otvorili voči kráse kultúrnej rozdielnosti. Naučila som sa toľko o svete a o sebe, ale najdôležitejšia vec, ktorú som sa naučila tento rok je, že láska je medzinárodný jazyk. Pre každého bol môj výmenný rok len ďalším rokom v mojom živote. Pre mňa to bolo oveľa viac, prežila som celý život v jednom roku. Som tak vďačná ľuďom, ktorí urobili Košice môj druhý domov.

Sara Arciniegas Rosas

Hi, I'm Sara from Colombia I'm 18 years old and my exchange was a year ago. As you can see it was in Slovakia, in the city of Košice, where I had the best year, which was a life in a year. At first it was hard, you know, like to separate yourself from the family and a life of comfort where everything was easy for you. When you leave it, you open your eyes and look at the reality of the world and you realize that life is beautiful and that the people who will accompany you in this adventure will remain in your heart forever.
   Slovakia is a small country, where they have a language very different from Spanish and all languages ​​but it was very fun to learn it even a little, since it is part of the challenge of an exchange. Going with Rotary was the best decision, I had the best families, friends and most of all the best Rotary club, Košice Rotary Club, which I am very grateful for all they did for me so that my exchange would be the best of my life. It has people that you can always trust and will always be there for you and help you at any time.
     Future exchangers with this writing I want to tell you that Slovakia will be the country to which you will always want to return and enjoy everything that they have, culture, people and above all HALUŠKY AND GULAŠ. CHYBAŠ MI SLOVENSKO!!