Rotary Robotic Summer Camp 2016

Juraj Mičko a celý Rotary klub Košice, na čele s prezidentom Petrom Slávikom, veria, že organizáciou kempu sa posilnili rotariánske myšlienky, dobrá vôľa a ľudský rozmer medzi mládežníkmi z celého sveta, že sa vymieňali myšlienky, vytvorili nové priateľstvá a tak podporila realizácia dobročinných projektov v budúcnosti.

Rotary klub Košice, so snahou napĺňať Rotary International krédo služby mládeže, sa tento rok rozhodol organizovať letný kemp. Konkrétne v termíne od 18. - 29.8. 2016 v Košiciach so zameraním na robotiku. Téma letného kempu bola doplnená o zaujímavé stretnutia, návštevy, prehliadky a outdoorové aktivity, výlety a športové akcie pre účastníkov.

Letného kempu sa zúčastnilo 12 študentov z 9 rôznych krajín, vo veku 15-17 rokov, 10 chlapcov a 2 dievčatá. 12 mládežníkov, ktorí sa vopred vôbec nepoznali a spolu za krátky čas vytvorili jednu úžasnú rotariánsku rodinu. Účastníci boli z Indie, Egypta, Ruska, Bulharska, Rumunska, Talianska, Portugalska, Turecka a Izraela. Komunikačným jazykom bola angličtina, jazyk, ktorý nie je rodným jazykom pre žiadneho účastníka, a napriek tomu bola komunikácia intenzívna a srdečná.

Ich prijatie do Rotariánskej rodiny a oficiálne otvorenie samotného kempu bolo na spoločnej večeri za prítomnosti členov Rotary klubu Košice, ale aj Guvernéra dištriktu p. Štepán de Wolfa s manželkou v prvý deň kempu. Ich oficiálne prijatie v meste Košice bolo taktiež následne zrealizované prijatím u primátora mesta v historickej radnici mesta.

Počas prvého týždňa kempu boli študenti ubytovaní v rotariánskych rodinách samostatne, mohli spoznať život v rodinách a počas dňa mali spoločný program zameraný na robotiku, ale aj výlety do krásnych prírodných miest Slovenska. Študenti boli na exkurzii na Technickej univerzite v Košiciach, Ústav automatizácie, mechatroniky a robotiky, absolvovali workshop v robotickom laboratóriu a diskutovali s doktorantmi z univerzity o ich úspešnom projekte vozidla s minimálnou spotrebou (s vozidlom, s ktorým uspeli na celosvetovej súťaži v Londýne).

Vyvrcholením exkurzií bola návšteva v automobilke Volkswagen pri Bratislave, kde účastníci kempu videli tri závody automobilky, vrátane montážnej linky. Obrovský zážitok z exkurzie bol umocnený prehliadkou Bratislavy a určite aj samotnou cestou vo vlaku z a do Košíc, kde mali taktiež pripravený zábavný teambuilding-ový program.

Slovensko je krásne históriou a prírodnými krásami. Všetci účastníci navštívili napríklad jeden z najväčších hradných komplexov v Európe - Spišský hrad a krásnu Dobšinskú ľadovú jaskyňu, zaradenú do svetového prírodného dedičstva. Mali možnosť viesť diskusie, či už na spoločnej grilovačke na chalupe rotariánky v krásnom prostredí, alebo odborné rozhovory o spoločenskom a zahraničnom živote prijatím u bývalého prezidenta SR p. Rudolfa Schustera v prezidetskej knižnici v Košiciach. 

Druhý týždeň kempu bol intenzívnejší o robotické workshopy, prednášky a kreatívnu prácu s LEGO robotmi. Účastníci boli ubytovaní na horskej ubytovni pri Zlatej Idke a okolitá príroda, športové aktivity, grilovačky a nočné hry určite umocnili intenzívne zážitky. Počas druhej časti letného kempu boli účastníci na výlete na Kojšovskej holi a dokonca aj na výlete vo Vysokých Tatrách, kde zvládli výstup zo Štrbského plesa na Popradské pleso a ďalej na Žabie plesá s nádherným výhľadom na celú kotlinu v srdci Vysokých Tatier.

Celé dva týždne boli organizačne podporené a odborne koordinované mládežníkmi z tímu Talentum, študentami z Košíc, ktorí sa robotike venujú vo voľnom čase a úspešne reprezentujú Slovensko na celosvetových súťažiach. Záver letného kempu bol spojený so súťažou s účastníkmi vytvorenými a naprogramovanými LEGO robotmi a slávnostnou večerou v horskom prostredí s rotariánmi, kde sa koordinátor kempu a člen RCK Juraj Mičko poďakoval RCK, všetkým finančným sponzorom, hostiteľským rodinám, organizačne zapojenému Rotaract klubu Košice a predovšetkým tímu Talentum, ktorý kempu dodal nielen odborný ale aj dynamický a mládežnícky rozmer.

Najväčším poďakovaním pre organizátorov zo strany účastníkov boli ich vyjadrenia "this was my best time in my life", "the best camp ever", "my best experience in my life" alebo "I will come back to Košice for sure". Juraj Mičko a celý Rotary klub Košice, na čele s prezidentom Petrom Slávikom, veria, že organizáciou kempu sa posilnili rotariánske myšlienky, dobrá vôľa a ľudský rozmer medzi mládežníkmi z celého sveta, že sa vymieňali myšlienky (exchange ideas), vytvorili nové priateľstvá a tak podporila realizácia dobročinných projektov v budúcnosti (take action). A že sa taktiež podarilo predstaviť Slovensko ako automobilovú veľmoc, roboticky a technologicky vyspelú krajinu, ale aj ako krajinu s prírodnými a historickými krásami.